În Duminica a 23-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Melineşti, judeţul Dolj. Întâistătătorul Bisericii din Oltenia a săvârşit aici Sfânta Liturghie arhierească şi slujba de resfinţire a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Parohia Melineşti din Protoieria Craiova Nord, judeţul Dolj, a îmbrăcat duminică, 23 octombrie, haină de sărbătoare pentru a marca aşa cum se cuvine resfinţirea Bisericii cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Bucuria duhovnicească a evenimentului a fost sporită de prezenţa în mijlocul credincioşilor a IPS Părinte Irineu, care a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba de resfinţire a sfântului locaş împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Momentele liturgice, la care au participat numeroşi credincioşi, în frunte cu reprezentanţii autorităţilor publice locale, au încununat astfel eforturile făcute în ultimii trei ani pentru restaurarea picturii interioare şi realizarea unor reparaţii exterioare.
După cum a reieşit din Actul de sfinţire, căruia i-a dat citire părintele protoiereu Ion Nicolae de la Protoieria Craiova Nord, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Melineşti a fost ridicată între anii 1927 – 1937, prin stăruinţa preoţilor Pavel Călugărescu şi Nicolae Rădulescu. Pictura a fost finalizată în 1945 şi în acelaşi an, la 16 septembrie, a fost săvârşită slujba de târnosire de către episcopul Athanasie Dincă. În anul 2006 pictura bisericii a fost deteriorată în urma unui incendiu, iar în perioada 2013 – 2016 s-au efectuat lucrări de restaurare a acesteia, precum şi lucrări de consolidare şi reparaţii la exterior, prin grija preotului paroh Dumitru Posa, cu sprijinul enoriaşilor şi a Consiliului Local al Primăriei Melineşti.
„Biserica este locul cel mai căutat de creştinul adevărat”
În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor la finalul slujbei euharistice, Mitropolitul Olteniei a reiterat rolul şi importanţa Bisericii în viaţa creştinilor şi a detaliat învăţăturile reieşite din textul evanghelic duminical (Luca 8, 26-39), care relatează despre vindecarea demonizatului din ţinutul Gherghesenilor. „Cel mai important lucru pe care îl are omul şi care îi asigură viaţa pe acest pământ este sufletul. El este centrul existenţei noastre, locul unde se sălăşluieşte Dumnezeu, Cel care ne-a creat după chipul şi asemănarea Sa. Fapt pentru care îl cinstim pe Atotputernicul şi Creatorul nostru în Biserică, prin rugăciune, prin Sfânta Liturghie, prin Sfintele Taine. Suntem aşadar făcuţi de Dumnezeu şi tindem, ne îndreptăm permanent spre El, precum floarea se îndreaptă spre lumina soarelui, cum spune şi Sfântul Augustin: <<Ne-ai făcut pentru Tine, Doamne. Şi neliniştit este sufletul meu până nu-şi va afla odihna întru Tine.>> De aceea, Biserica devine locul cel mai căutat de creştinul adevărat. Este Casa lui Dumnezeu pe care El a zidit-o, Fiul a întărit-o şi Sfântul Duh a sfinţit-o. Locul unde suferim când cei dragi pleacă din lumea aceasta, unde ne bucurăm împreună cu cei care se botează şi se cunună, plângem împreună cu cei aflaţi în boli şi necazuri şi îi pomenim pe toţi la Sfântul Altar pentru ca Dumnezeu să-i cerceteze cu mila Sa”, a spus IPS Irineu.
În continuare IPS Părinte a punctat câteva din învăţăturile reieşite din pericopa evanghelică duminicală. „În Evanghelia pe care am ascultat-o la Sfânta Evanghelie, despre vindecarea demonizatului din ţinutul Gherghesenilor, vedem cât de mult îl poate chinui diavolul pe om. Înţelegem că diavolul există, îi ispiteşte permanent pe oameni şi poate chiar, cu îngăduinţa lui Dumnezeu, să intre în ei. Satana îl urăşte pe om deoarece el ştie la ce înălţime şi demnitate ar putea să ajungă dacă şi-ar dirija inima, sufletul şi mintea, dacă si-ar orienta întreaga viaţă către Dumnezeu. Împotriva diavolului, Dumnezeu ne-a dat un înger la botez spre a ne fi ocrotitor în această viaţă. Toate gândurile şi faptele bune vin din sufletul pus în noi de Creator, prin îndemnul îngerului păzitor, dăruit nouă de Dumnezeu. Să mai reţinem că, spre finalul Sfintei Evanghelii (Luca 8, 35), Sfântul Evanghelist Luca ne spune că cel vindecat, fostul demonizat, sta la picioarele Mântuitorului Iisus Hristos îmbrăcat şi întreg la minte. Înţelegem de aici că atunci când săvârşim fapte rele nu suntem întregi la minte. Când suntem ispitiţi de diavol şi primim această ispită nu avem mintea întreagă. Mintea sănătoasă este numai aceea care ne conduce la fapta cea bună, la buna înţelegere şi iubire între oameni”, a conchis Mitropolitul Olteniei.
Pentru implicarea deosebită în sfânta lucrare de restaurare şi împodobire a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Melineşti, preotul paroh Dumitru Posa, împreună cu mai mulţi credincioşi au primit Gramate chiriarhale de apreciere din partea Mitropoliei Olteniei.
Preot Gheorghe Cioiu