Majoritatea şcolilor şi liceelor din cuprinsul Mitropoliei Olteniei au întâmpinat noul an şcolar cu tradiţionala slujbă de binecuvântare. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei, a participat la festivitatea de deschidere a cursurilor, la Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova.
Luni, 12 septembrie, Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova şi Liceul Teologic „Sfântul Nicodim” din Târgu Jiu şi-au deschis porţile pentru începerea noului an şcolar 2016-2017. Festivităţile organizate cu acest prilej au fost precedate de săvârşirea Sfintei Liturghii în paraclisele şcolilor teologice, iar momentul festiv a debutat cu o slujbă de Te Deum în cadrul căreia au fost înălţate rugăciuni pentru rezultate bune la învăţătură în noul an şcolar.
La Craiova, după săvârşirea slujbei Utreniei şi a Sfintei Liturghii în Paraclisul „Sfântul Grigorie Teologul”, festivitatea de deschidere a anului şcolar s–a desfăşurat pe platoul din faţa Seminarului, lângă vechea biserică a Mănăstirii Coşuna, ctitoria Banului Stepan din secolul XV. Evenimentul s-a desfăşuat în prezenţa tinerilor seminarişti, a profesorilor, a părinţilor şi rudelor elevilor, a reprezenţanţilor autorităţilor publice locale şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Slujba de Te Deum, care a deschis festivitatea, a fost săvârşită de un sobor format din preoţii profesori, în prezenţa IPS Părinte Irineu.
Cuvânt de binecuvântare pentru seminariştii craioveni
Cu acest prilej IPS Părinte Irineu le-a dat tinerilor seminaristi binecuvântare arhierească şi a exprimat încrederea că noul an şcolar va fi unul cu roade bogate şi mult folos pentru viaţa lor. „Noi vă deschidem larg uşile şcolii dar şi ale sufletelor noastre cu încrederea că aici vă veţi îmbogăţi cunoştinţele, vă veţi înnobila viaţa şi veţi deveni oameni adevăraţi, bucurie pentru părinţi şi profesori. Credem că sunteţi pământ bun şi sămânţa roditoare despre care s-a vorbit în Evanghelia citită astăzi va cădea pe pământ roditor, iar primele semne le vom descoperi prin rezultatele pe care le veţi obţine în lunile următoare. Dumnezeu să binecuvinteze noul an şcolar şi să dăruiască roade bogate celor care se vor evidenţia prin comportament şi sârguinţă la învăţătură”, a încheiat IPS Părinte Mitropolit.
La final, elevii cu rezultate deosebite la învăţătură, obţinute în anul şcolar 2015 – 2016, precum şi cei care s-au remarcat la olimpiadele şcolare judeţene şi naţionale, au fost premiaţi cu diplome şi cărţi şi felicitaţi de Mitropolitul Olteniei şi de diacon prof. Cristian Angel Stăiculescu, directorul Seminarului.
Pr. Gheorghe Cioiu,
Gabriela Firu