MSN

09.09.2016 – Praznicul Sfinţilor Ioachim şi Ana în Arhiepiscopia Craiovei: Mănăstirea Logreşti şi Biserica Harşu, gătite de sărbătoare

Praznicul „Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana”, sărbătorit astăzi în Biserica noastră Ortodoxă, a dobândit o tradiţie aparte în două dintre locaşurile de închinare din Arhiepiscopia Craiovei. Cu acest prilej, Mănăstirea Târgu Logreşti, din judeţul Gorj şi Biserica „Sfinţii Ioachim şi Ana” – Hraşu din Craiova, adună mulţime rugători, care dobândesc aici bogăţie de daruri duhovniceşti.

Sute de pelerini gorjeni trec în fiecare an, de Praznicul „Sfinţilor Ioachim şi Ana”, pragul Mănăstirii Târgu Logreşti. Ambientul natural, încălzit de primele raze de soare tomnatic, împleteşte istoria, credinţa şi năzuinţa duhovicească sub protia unei întâlniri euharistice. Ca de fiecare dată, această întâlnire de taină se plineşte prin prezenţă şi binecuvântare arhierească. Aflat în mujlocul celor prezenţi, Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei, săvârşeşte aici, ca de fiecare dată, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.

Istorie pe malul drept al Amaradiei

Biserica Mănăstirii Logreşti este aşezată pe malul drept al râului Amaradia, în localitatea Târgu Logreşti, la limita teritorială a judeţelor Gorj şi Vâlcea. Primul aşezământ monahal datează din 1718 şi a fost ridicat din lemn. Biserica din zid a fost construită mai târziu, în anul 1769, şi închinată ca metoh al Episcopiei Râmnicului. Viaţa monahală a fost întreruptă în repetate rânduri datorită secularizării averilor mănăstireşti şi celor două războaie mondiale. Abia în 1940, obştea a fost reînfiinţată la iniţiativa Mitropolitului Olteniei, Nifon Criveanul. Tot în acest an biserica mănăstirii a fost resfinţită şi aşezată sub patronajul Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana. În timpul regimului comunist, mănăstirea a fost din nou închisă. S-a reînfiinţat abia în 1992 cu ajutorul monahiilor de la Mănăstirea Polovragi.

De-a lungul timpului au mai fost executate lucrări de restaurare şi reconsolidare la biserică, la chiliile vieţuitoarelor şi la dependinţele existente. Osteneala acestei laborioase lucrări a fost purtată de maica Fevronia, stareţa mănăstirii, laolaltă cu maicile din întreaga obşte. Răsplata a venit chiar în ziua prăznuirii Sfinţilor Ioachim şi Ana, la zece ani de la ultima resfinţire, când întregul aşezământ monahal de la Târgu Logreşti a fost resfinţit de IPS Părinte Mitropolit Irineu. Aşa se face că anul acesta, de hram, s-au împlinit doi ani de când sfântul locaş a fost reînnoit cu slujbă aleasă şi binecuvântări arhiereşti.

Parohia Harşu din Craiova, în veşmânt de sărbătoare

Parohienii craioveni de la Biserica Harşu împletesc la rândul lor sentimente de bucurie şi emoţie duhovnicească în ziua de prăznuire. Sfinţii Ioachim şi Ana, ocrotitorii sfântului locaş de lângă Piaţa Mare, sunt cinstiţi în cadrul Sfintei Liturghii, săvârşită de cei doi preoţi, Viorel Dică şi Ioan Picu Ocoleanu, slujitori la Altarul sfântului locaş. La final, sunt pregătite daruri pentru familiile nevoiaşe din parohie, care vor fi cercetate de preoţi şi de membrii consiliului parohial.


Biserica Harşu din Craiova este închinată Sfinţilor Părinţi Ioachim şi Ana şi Sfântului Mare Mucenic Haralambie. Este monument istoric, numărându-se printre cele mai de seamă locaşuri de închinare din Arhiepiscopia Craiovei. În actualitatea vieţii filantropice şi catehetice s-au înrădăcinat cu timpul mai multe activităţi, organizate de fiecare dată cu mare folos duhovnicesc pentru credincioşi, tineri şi vârstnici deopotrivă: Serile Harşu, şcoala de vară, darurile pentru săraci sau parteneriatele cu şcolile şi grădiniţele din parohie.

Arhid. Ioniţă Apostolache