În Duminica a 3-a după Rusalii, 10 iulie 2016, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba de sfinţire a Bisericii „Naşterea Maicii Domnului” din Filia Şiacu, Parohia Corobăile, Protoieria Târgu Jiu Sud, judeţul Gorj.
De aproape un secol, credincioşii din mica localitate gorjeană Şiacu, filie a parohiei Corobăile, comuna Slivileşti, au fost nevoiţi să meargă în zilele de sărbătoare, pentru a se ruga şi pentru a-şi pomeni strămoşii, la bisericile din satele învecinate. Visul de a avea o biserică a devenit realitate duminică, 10 iulie 2006, când IPS Părinte Irineu a poposit în mijlocul lor pentru a sfinţi noua biserică ce poartă hramurile „Naşterea Maicii Domnului” şi „Sfântul Ierarh Nicolae”. În cadrul Sfintei Liturghii a fost săvârşită hirotonia întru preot a diaconului Constantin Baciu, pe seama Parohiei Bârseşti, Protoieria Târgu Jiu Nord, judeţul Gorj.
„Să-L rugăm permanent pe Dumnezeu să lumineze întunericul din noi”
În cuvântul rostit la finalul slujbei euharistice, Mitropolitul Olteniei a evidenţiat rolul şi importanţa Bisericii în viaţa oamenilor care vin să se roage şi să fie aproape de Împărăţia cea veşnică a lui Dumnezeu. „Ori de câte ori ne rugăm și venim la sfânta biserică noi mărturisim credința că suntem cu Mântuitorul Iisus Hristos, așa cum El ne-a spus: «Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârșitul veacului»(Matei 28, 20). Și iată că astăzi avem bucuria să reînnodăm legătura ce s-a rupt cu timpul și construcțiile pământești care au și ele o vreme a existenței lor. De acum, în biserica dumneavoastră se va săvârși Sfânta Liturghie și întotdeauna Bunul Dumnezeu va asculta rugăciunile preoților și ale credincioșilor și va fi milostiv tuturor celor care se pomenesc aici, va oferi din darurile Sale cele bogate tuturor celor care se roagă cu credință și inimă bună și va primi sufletele care se mută din lumea aceasta în viața veșnică, pentru ca legătura să fie întotdeauna neîntreruptă dintre noi, cei de pe pământ, și cei care au plecat în Împărăția Lui Dumnezeu”. În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a detaliat câteva din învăţăturile pericopei evanghelice din Duminica a 3-a după Rusalii (Despre grijile vieţii, Matei 6, 22-33). “Dacă ochiul sufletului nostru este curat, atunci trupul şi sufletul vor fi luminate. Dacă interiorul ne este curăţit prin spovedanie, prin rugăciune și prin lacrimi, viața noastră este plăcută înaintea lui Dumnezeu și lumina cerească strălucește în noi. Așa cum o cameră, dacă nu o curățim mai multă vreme, se întunecă și pereții se înnegresc, să ne gândim cu toți la cămara sufletului nostru, dacă de mulți ani de zile nu a mai fost curățită prin Taina Mărturisirii, cum arăta ea? Să ne gândim la întrebarea din Sfânta Evanghelie de astăzi: «Dacă lumina din tine este întuneric, oare, întunericul cum va fi?» Aşadar, prin Evanghelia acestei duminici suntem îndemnaţi să ne străduim spre a păstra conştiinţa curată, să nu întunecăm viaţa noastră cu gândurile şi fapte rele ci, dimpotrivă, să-L rugăm permanent pe Dumnezeu să lumineze întunericul din noi, aşa cum ne învaţă Sfinţii Părinţi ai Bisericii. Să-L rugăm pe Mântuitorul Iisus Hristos, ca prin lumina Sa, să ajungem să vedem şi noi lumina slavei cereşti în Împărăţia Tatălui, a Fiului şi a Sfântului Duh, Amin!”, a încheiat IPS Irineu.
Piatra de temelie a Biseicii din Şiacu a fost pusă în anul 2004 în locul numit «Poiana Bisericii», unde a fost sfinţită o biserică de lemn în anul 1833, care s-a ruinat la începutul secolului XX. Ridicarea sfântului locaş s-a făcut prin osteneala credincioşilor şi cu sprijinul autorităţilor publice locale. Pentru implicarea deosebită în realizarea aceste sfinte lucrări, fostul paroh, preotul Constantin Guşă a primit rangul bisericesc de iconom stavrofor, iar pr. Daniel Negomireanu, actualul paroh, pe cel de iconom. De asemenea, mai multe persoane au primit Gramate chiriarhale de mulţumire din partea Mitropoliei Olteniei.
Pr. Gheorghe Cioiu
Prof. Vasile Gogonea