Lucrările Simpozionului Naţional Sudenţesc de la Tismana s-au încheiat marţi, 5 aprilie. Într-un cadru festiv, participanţii, studenţi de la cele mai importante Facultăţi de Teologie din ţară, l-au avut în mijlocul lor pe Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.
După două zile de prelegeri şi dezbateri în plen, cei 35 de tineri, participanţi la cea de a VIII-a ediţie a Simpozionului Naţional Studenţesc de la Tismana au primit diplome de merit şi daruri din partea IPS Părinte Mitropolit Irineu. Întâlnirea de final a avut loc în sala de festivităţi a Hotelului Tismana, acolo unde profesorii organizatori şi studenţii teologi au bifat finalul unei frumoase întâlniri, de folos pentru suflet şi minte.
„În tot ceea ce facem trebuie să avem mintea lui Hristos”
În acest conext, IPS Irineu, Decanul Facultăţii de Teologie din Craiova, a ţinut să mulţumească participanţilor pentru frumoasele prezentări, aşezând la inima lor un cuvânt părintesc de binecuvântare. „Acest simpozion a dobândit un contur bine centrat în contextul evenimentelor organizate de Facultatea noastră de Teologie. Dintru început am dorit ca prin acest eveniment ca şi tinerii care învaţă în şcolile noastre teologie să aibă posibilitatea să-şi desfăşoare cunoştinţele prin prezentarea de lucrări ştiinţifice, publicate mai apoi la Editura Mitropolia Olteniei în volume de ţinută academică. Iniţiativa noastră a fost primită cu bucurie de celelalte facultăţi de teologie din ţară, care au răspuns de fiecare dată invitaţiei noastre prin participarea studenţilor şi masteranzilor. Locul ales a fost de fiecare dată, după cum a arătat şi experienţa de anul acesta, Mănăstirea Tismana. Aici, în sălaşul nevoinţelor Sfântului Nicodim, am avut bucuria de a ne înpărtăşi de lucrarea şi ajutorul Duhului Sfânt şi sperăm să ducem mai departe această moştenire pe care ne-a lăsat-o. În ceea ce priveşte tematica întâlnirii de anul acesta, trebuie să spunem că a fost încărcată de un mesaj deosebit, referindu-se viaţa şi lucrarea Sfântului Antim Ivireanul şi la educaţia tinerilor din Biserica noastră. Sub acest generic, activitatea pe care aţi desfăşurat-o aici, la Tismana, aţi prezentat lucrările pregătite, aţi purtat discuţii şi aţi legat prietenii. Prin urmare, am putea spune că, în cadrul acestei întâlniri de lucru pe care aţi încheiat-o, ne putem integra în ceea ce spune Sfântul Apostol Pavel în Epistola sa către Corinteni, unde ne spune că trebuie «avem mintea Mântuitorului Hristos». Deci tot ceea ce facem din punct de vedere intelectual şi duhovnicesc nu este decât o strădanie în a ne asuma această sintagmă a Sfântului Apostol Pavel, de a avea mintea lui Dumnezeu. Prin urmare, cel care are această inteligenţă şi înţelepciune, şi se dăruieşte întru totul acestei realităţi, poate să crească duhovniceşte şi se poate îmbogăţi prin lucrare dumnezeiască a Sfântului Duh de capacitatea, sfinţenia şi cunoaşterea adevărului de credinţă. Avem mintea lui Dumnezeu când ne rugăm, când învăţăm, când vorbim cele bune şi când ne concentrăm asupra tuturor aspectelor vieţii noastre. Nu în ultimul rând, avem mintea Mântuitorului Hristos când suntem trimişi de Biserică să propovăduim şi să vestim cuvântul adevărului”, a spus IPS Părinte Mitropolit.
„Mă voi întoarce acasă cu foarte multe amintiri frumoase”
Fiecare student a reprezentat cu cinste facultatea şi eparhia sa, aducând în mijlocul celorlalţi specificul, grija şi educaţia primită de la dascălii săi. Mai mult, pe lângă spiritul de concurenţă pe care l-au pus în practică la prezentarea eferatelor, tinerii teologi au purtat discuţii şi au legat prietenii. O bună parte din ei, participanţi la ediţiile anterioare şi-au exprimat dorinţa de a fi alături de colegii lor şi la anul. „Suntem deja ca într-o familie. Este al treilea an de când vin la Tismana şi întâlnirea cu ceilalţi colegi din ţară îmi crează o stare de mare bucurie sufletească. Suntem câştigaţi în primul rând prin faptul că am luat parte la acest simpozion”, a declarat pr. Cătălin Varga, masterand în cadrul Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca.
„Am învăţat aici cum este să participi la o activitate de înaltă ţinută academică. Îmi place să cercetez, să scriu şi să vorbesc despre Mântuitorul Hristos, despre sfinţi, despre Biserică. De aceea, întâlnirea de anul acesta a fost de mare ajutor pentru formarea mea intelectuală, dar şi sufletească”, Daniel Vătuiu, Facultatea de Teologie din Craiova.
„Doresc să ajung aici şi la anul pentru că am trăit o experineţă folositoare. Am cunoscut studenţi teologi cu preocupări similare, împărtăşind aceeaşi dragoste de învăţătură şi de lucrurile sfinte. Mă voi întoarce acasă cu foarte multe amintiri frumoase”, Angela Boată, Facultatea de Teologie din Alba Iulia.
Simpozionul Naţional Stundeţesc de la Tismana, din perioada 4-5 aprilie, a fost organizat de Facultatea de Teologie din Craiova, în colaborare cu cinstitul aşezământ monahicesc şi Parohia „Maica Domnului” – Mântuleasa din Craiova. Anul acesta, la eveniment au luat parte studenţi teologi de la Facultăţile de Teologie din Bucureşti, Cluj-Napoca, Alba-Iulia şi Timişoara. Fiecare participant a prezentat un referat, conceput sub coordonarea unui cadru didactic universitar, în cadrul celor două secţiuni de lucru: „Educația religioasă în Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție” şi „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul în cultura și spiritualitatea ortodoxă”. În deschiderea întâlnirii, luni, 4 aprilie, a fost lansat cel de al VII-lea număr al volumului „Opus Discipulorum”.
Arhid. Ioniţă Apostolache