MSN

14.08.2015 – Opt ani de activități cu tineri craioveni

Grupul „Tinerii Maicii Domnului” de la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Gheorghe”-Vechi din Craiova împlineşte de praznicul Adormirii Maicii Domnului opt ani de la înfiinţare. Evenimentul va fi marcat la Centrul catehetic „Sfântul Gheorghe”-Vechi, după Sfânta Liturghie, unde cei peste 60 de membri se vor aduna alături de preotul Mihai Scorbură, coordonatorul grupului.

Între cele mai vechi grupuri de tineri din Arhiepiscopia Craiovei se numără „Tinerii Maicii Domnului”, care astăzi funcţionează la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Gheorghe”-Vechi din Craiova. A luat fiinţă la data de 8 august 2007, fiind închinat spre purtare de grijă Preacuratei noastre Maici. Cel care a îndeplinit de atunci şi până astăzi ascultarea de coordonator a fost preotul Mihai Scorbură. La rândul său tânăr, dornic de misiune şi activitate catehetică, cucernicul preot a reuşit să adune în jurul lui zeci de tineri, elevi, studenţi sau tineri familişti, dornici să afle mai multe despre viaţa Bisericii.

Activităţi desfăşurate de-a lungul timpului

În decursul timpului, lucrarea catehetică, misionară şi filantropică a tinerilor din Grupul „Tinerii Maicii Domnului~ s-a legat de mai multe locaşuri de închinare din Cetatea Băniei. Primul dintre ele a fost Mănăstirea Jitianu. Aici s-a scris începutul acestei frumoase tradiţii, numărul membrilor crescând simţitor. Antrenaţi în acest cerc dinamic, plini de pasiune şi dragoste creştină, „Tinerii Maicii Domnului~ au reuşit, sub coordonarea preotului Scorbură, să împletească poruncile Sfintelor Evanghelii în propriile fapte. Încetul cu încetul, latura catehetică şi-a conturat o dimensiune filantropică şi misionară, menită să sprijine activităţile organizate de Sectorul cultural al Arhiepiscopiei Craiovei. Îmbrăcaţi în frumoasele straie populare olteneşti, tinerii au devenit nelipsiţi de la evenimentele bisericeşti sau de la procesiunile anuale organizate de hramurile catedralelor chiriarhale, ale sfintelor locaşuri şi mănăstiri din eparhie. Pe de altă parte, prezenţa lor a devenit indispensabilă în organizarea întâlnirilor catehetice anuale de la Mănăstirea Tismana. De fiecare dată, „Tinerii Maicii Domnului” au răspuns chemării misionare, împlinind cu bucurie fiecare îndatorire creştin-ortodoxă de „a-i învăţa şi pe alţii”, pentru ca şi aceştia la rândul lor să ducă mai departe tradiţia Bisericii noastre.

Trecând de la Mănăstirea Jitianu la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Dimitrie” din Craiova sau la Paraclisul „Sfântul Ilie~ din Craiova, Grupul „Tinerii Maicii Domnului” activează astăzi la Biserica-paraclis „Sfântul Gheorghe~-Vechi din municipiu (str. Arieş nr. 9). Aici îşi desfăşoară activitatea de trei ani şi jumătate. Alături de preotul coordonator, tinerii au reuşit să implementeze mai multe proiecte social-filantropice, să încheie parteneriate cu şcolile şi grădiniţele învecinate şi să dezvolte numeroase acţiuni de voluntariat spre folosul celor nevoiaşi. Astăzi sunt activi în pregătirea copiilor din grupele de „a doua şansă” şi „abandon şcolar”, înfiinţate în cadrul proiectului „Alege şcoala!” la Centrul catehetic „Sfântul Gheorghe”-Vechi.

Calendar catehetic

De la data înființării, duminică de duminică, membrii grupului (cu vârste cuprinse între 13 şi 25 de ani) se strâng la biserică, participând activ la Sfânta Liturghie. După fiecare slujbă, ei participă activ la diverse activități și discuții, la diferite dezbateri, activităţi de voluntariat, excursii etc. Astfel, pe întreg parcursul unui an calendaristic, activitatea catehetică desfăşurată în cadrul grupului de tineri s-a concretizat într-o dinamică frumoasă, împletind utilul cu plăcutul, spre slava lui Dumnezeu şi în cinstea Preacuratei Născătoare, ocrotitoarea tinerilor craioveni.

La cele menţionate mai sus, se pot adăuga numeroasele activităţi cu caracter recreativ: ieșirile la picnic; preocupări sportive (fotbal, volei, plimbări cu bicicleta, cu rolele, patinaj), vizionarea unor filme moral-educative, vizitarea muzeelor din Craiova, expoziții cu diferite lucrări ale copiilor din grădinițele partenere. În decursul timpului, „Tinerii Maicii Domnului” au legat prietenii şi parteneriate durabile cu mai multe instituţii educative şi culturale din Cetatea Băniei: Școala nr. 14 „Ion Țuculescu”, Grădinița nr. 5 „Îngerașii”, Grădinița nr. 23 „Sfânta Ana”, Grădinița „Butterfly”, Grădinița nr. 22 „Traian Demetrescu” și gră­dinițele 58 și 63 din Craiova, precum şi Casa Studenților, Palatul Copiilor, Casa de Cultură „Traian Demetrescu”.

Vara aceasta, tinerii, împreună cu pr. Mihai Scorbură, au mers în pelerinaj la mănăstirile din nordul Moldovei, în perioada 27 iulie – 1 august. Între 4 şi 7 septembrie, ei vor fi prezenţi, alături de alţi tineri din Arhiepiscopia Craiovei, la Adunarea Naţională a Tinerilor Ortodocşi de la Cluj-Napoca.

La această frumoasă aniversare, rugăm pe Maica Domnului să aibă în pază pe tinerii săi, să-i lumineze spre împlinirea lucrului bun şi să-i întărească în credinţa ortodoxă.

Arhid. Ioniţă Apostolache, în Ediţia de Oltenia a Ziarului Lumina