Joi, 21 mai 2015, de sărbătoarea Înălțării Domnului, a Sfinților Împărați Constantin şi Elena și de Ziua Eroilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica «Sfinții Împărați Constantin și Elena» din municipiul Târgu Jiu, în prezența credincioșilor veniți să preguste din minunata frumusețe a acestei zile de «florar», înmiresmată cu parfumul florilor credinței creştin ortodoxe.
“Noi suntem făcuți ca să moștenim Împărăția Cerului”
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Mitropolitul Olteniei a subliniat faptul că ziua de 21 mai are anul acesta mai multe semnificații, pentru că: “În primul rând este Înălțarea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, căci la 40 de zile de la Învierea Domnului cu trupul pe care l-a luat din Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, El S-a Înălțat dincolo de timp și spațiu pentru a ne trimite Duhul cel de viaţă veşnică dătător. Iată cum, Dumnezeu se lasă cuprins de pornirea oamenilor, ca El să-i cuprindă în iubirea Sa, ca să transforme lucrurile rele în lucruri bune. Așa se face că Dumnezeu primește de la noi cuie, spini, dar tocmai în momentul acela, Atotputernicia Lui Dumnezeu se arată și El înviază pentru a Se Înălța la cer, pentru ca să ne arate că biruie moartea, că stricăciunea este înghițită de nestricăciune, căci El, Cel Atotputernic, biruiește porțile iadului, le zdrobește și scoate de acolo pe cei legați și ținuți de veacuri în întuneric. Noi nu suntem făcuți doar să ne asimilăm cu pământul, ci, suntem făcuți ca să moștenim Împărăția Cerului, pentru ca Cel dintâi înviat din morți să ne ridice împreună cu El acolo sus, la ceruri. Toți suntem laolaltă, pentru că El este Cel Întâi Născut, iar așa cum în familia noastră noi suntem în părinții noștri, înainte de a ne naște, și apoi împreună cu ei, ca să devenim urmașii lor, tot așa Mântuitorul Hristos ne-a făcut urmași ai Tatălui Ceresc. Mântuitorul Hristos ne-a arătat că El a biruit moartea, cea care este dușmanul de care ne înfricoșăm cel mai mult, de care ne întristăm, de care suferim. Dar, ea este un dușman pe care îl putem birui cu ajutorul Mântuitorului Iisus Hristos, pentru că El a biruit moartea și ne-a dat puterea ca și noi s-o biruim”, a precizat Înaltpreasfinţia Sa Sa!
“Sărbătoarea Înălțării Domnului, a Sfinților Împărați Constantin și Elena, strămoșii noștri și a eroilor noștri este sărbătoarea unității”
În continuare, IPS Irineu a apreciat că este un adevăr incontestabil că Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt mari, sunt apreciați și plăcuți înaintea Lui Dumnezeu și cinstiți de biserică, nu numai pentru că au dat libertate creștinilor să creadă și să se roage, dar și să nu mai fie martirizați, aruncați la fiare sălbatice, pentru că ei au fost credincioși, au fost truditori, iar Sfântul Constantin era un postitor și un rugător neîntrecut! Totodată, noi “suntem uniți cu eroii prin pământul pe care îl călcăm! Din munte și până-n vale, pământul acesta este plin de mormintele lor. Nu numai pe aceia îi pomenim, care au murit în războaie, care au murit în războiul de independență sau în războaiele mondiale, ci, îi pomenim pe toți cei care ne-a lăsat ceva, ne-au dat ceva ca noi să fim astăzi în unitate”. De aceea: “Sărbătoarea Înălțării Domnului, a Sfinților Împărați Constantin și Elena, strămoșii noștri, precum și a eroilor noștri, este sărbătoarea unității naționale, care trebuie să îmbărbăteze și să cuprindă sufletele noastre. Pentru că numai în unitate, numai în dragoste, numai într-o strânsă conlucrare unii cu alții, putem să biruim. Felicităm pe toți cei care poartă numele Sfinților Împărați Constantin și Elena, ne rugăm ca Dumnezeu să le dea sănătate, pace, bucurie și îmbelșugare! Iar dumneavoastră, cei care sunteți la această parohie, în orașul acesta aflat sub ocrotirea Sfintilor Împăraţi, Dumnezeu să vă ajute, să vă dea multă bucurie și împlinire, a încheiat IPS Părinte Mitropolit Irineu.
Profesor, Vasile GOGONEA