Săptămâna duhovnicească a fost marcată de mai multe activităţi educative, culturale şi pastoral-misionare de importanţă pentru credincioşii din Mitropolia Olteniei. Astfel, rugăciunea şi îndemnul la pocăinţă a întărit demersul profesorilor de religie, susţinuţi de centrele eparhiale, de clericii şi credincioşii olteni pentru promovarea orei de religie în cadrul unităţilor şcolare din teritoriu.
La Centrul de restaurare şi vizualizare al Facultăţii de Teologie din Craiova, au poposit, joi, 26 februarie, o delegaţie din partea Ministerului Educaţiei şi Cercetării Naţionale, în frunte dl. ministru Sorin Mihai Cîmpeanu, însoţită de prof. Georgică Bercea, director general al Inspectoratului Şcolae Judeţean Dolj. Distinşii oaspeţi au fost întâmpinaţi de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu o parte a corpului profesoral al Facultăţii de Teologie din Craiova. Cu acest prilej, delegaţia ministerială a vizitat sălile de şedinţe şi consiliu, atelierele de pictură şi restaurare, paraclisul şi aula de festivităţi a centrului de restaurare. La final, ministrul Sorin Cîmpneau a felicitat activitatea şi implicarea IPS Părinte Mitropolit Irineu în procesul de academic de educare şi formare a tinerilor studenţi craioveni.
Programul liturgic al IPS Părinte Mitropolit se va completa duminică, în prima zi a lunii martie, cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, ce va fi săvârşită la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova.
Cursuri de calificare în mediul rural, în cadrul Asociației Vasiliada
În cadrul proiectului “Trans-FORMARE pentru o viaţă mai bună în mediul rural”, implementat de Asociația Vasiliada, continuă furnizarea cursurilor de calificare profesională. Astfel, în această săptămână, în localitatea gorjeană Bâlteni, 27 de persoane selectate de echipa de specialiști au început cursul de îngrijire bătrâni la domiciliu. La finalul perioadei de instruire, beneficiarii vor fi în măsură să acorde servicii specializate persoanelor vârstnice imobilizate la domiciliu, în funcție de nevoile acestora. Cursul cuprinde 120 de ore de teorie și 240 ore de practică și se va finaliza cu un examen, în urma căruia absolvenții vor primi certificate de calificare recunoscute la nivelul Uniunii Europene. Persoanele care formează grupul țintă al acestui proiect sunt persoanele inactive, aflate în căutarea unui loc de muncă sau care se ocupă cu agricultura de subzistență. Aceștia beneficiază de servicii de sprijin pentru facilitarea accesului pe piața muncii precum: informare și consiliere profesională, orientare şi mediere pe piaţa muncii, formare profesională în meseriile – îngrijitor bătrâni la domiciliu, lucrător în structuri pentru construcţii, frizer, brutar și antreprenor.Serviciile sociale sunt oferite în cadrul celor doua Centre Multifuncționale de sprijin și asistență pentru servicii integrate care au fost înființate în comuna Lipovu, județul Dolj și comuna Bâlteni, judetul Gorj.
Proiectul „Trans-FORMARE pentru o viaţă mai bună în mediul rural“ este implementat de Asociația Vasiliada în parteneriat cu Asociația „Mereu pentru Europa“ şi este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.
Arhid. Ioniţă Apostolache,
Gabriela Firu