MSN

29.12.2014 – Praznicul Sfântului Arhidiacon Ştefan în Cetatea Băniei: Liturghie arhierească în Parohia Lunca Jiului

La finele săptămânii trecute, în ziua prăznuirii Sfântului Arhidiacon şi Protomartir Ştefan, biserica Parohiei craiovene Lunca Jiului şi-a serbat hramul. Bucuria credincioşilor, veniţi în număr mare la eveniment, a fost plinită de prezenţa Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.

Parohienii Bisericii „Sfântul Arhidiacon Ştefan”, singura din Cetatea Băniei care poartă aceast hram, în frunte cu pr. prof. univ. dr. Ştefan Reşceanu, au întâmpinat pe IPS Părinte Irineu sâmbătă, 27 decembrie, în ziua prăznuirii ocrotitorului spiritual al sfântului locaş. Prezenţa Mitropolitului Olteniei în mijlocul parohiei din cartierul Lunca Jiului a împlinit şi anul acesta o frumoasă tradiţie în mijlocul credincioşilor craioveni.

 Sfântul Arhidiacon Ştefan”, „primul martir al Bisericii lui Hristos

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul slujbei euharistice, Mitropolitul Olteniei a subliniat semnificaţia teologică a cinstirii Sfântului Arhidiacon Ştefan în apropierea Praznicului Naşterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. „Sărbătoarea Sfântului Ştefan este aşezată în zilele de prăznuire a Naşterii Domnului pentru că vorbim de Naşterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos din Fecioara Maria, de prezenţa firii umane în persoana Sa şi de continuitatea întru veşnicie a acestei firi umane, unite cu firea divină în Preasfânta Treime. Martorul acestei minunate taine este cu adevărat Sfântul Arhidiacon Ştefan, primul dintre cei şapte diaconi ai Bisericii creştine, aleşi de sfatul celor doisprezece Apostoli şi cel dintâi martir al Bisericii lui Hristos. El este numit mucenic nu numai pentru că a fost ucis cu pietre, ci şi în sensul mărturisirii Adevărului de Credinţă, lucru fundamental pentru Biserica noastră. Cuvintele rostite în ultima clipă a vieţii sale pământeşti: «Iată văd cerurile deschise și pe Fiul Omului stând de-a dreapta lui Dumnezeu» (Fapte 55, 56), au rămas înscrise în dogmele credinţei creştine, după cum mărturisim şi în Simbolul de Credinţă: «Şi s-a înălţat la ceruri şi şade de-a dreapta Tatălui» (art. 6). Prin urmare, viaţa şi martiriul Sfântului Ştefan ne arată încă o dată că suntem cuprinşi în Mântuitorul Iisus Hristos, Cel care stă de-a dreapta Tatălui şi vom sta şi noi alături de El”, a spus IPS Irineu. În partea de încheiere a cuvântului de învăţătură, IPS Părinte l-a felicitat pe preotul paroh, Ştefan Resceanu, atât ziua numelui, cât şi pentru ziua de naştere, precum şi pe toţi cei care poartă numele Sfântului Arhidiacon Ştefan.

            Biserica închinată „Sfântului Arhidiacon Ştefan”, situată în cartierul Lunca Jiului din Craiova, a fost ridicată în perioada anilor 1996 – 2006, cu sprijinul credincioşilor din parohie şi prin strădania preotului paroh Ştefan Reşceanu. Piatra de temelie a sfântului locaş a fost aşezată de vrednicul de pomenire Nestor Vornicescu, mitropolitul de atunci al Olteniei.

                                                             Diac. Gheorghe Cioiu