Centrul de restaurare conservare patrimoniu şi vizualizare al Facultăţii de Teologie din Craiova a găzduit marţi, 7 octombrie, în ziua de prăznuire a Sfintilor Mari Mucenici Serghie si Vah, festivitatea de deschidere a noului an universitar 2014-2015. Organizat sub purtarea de grijă a celor doi Sfinti Mucenici, ale căror moaşte sunt cinstite şi închinate în Catedrala mitropolitană din Cetatea Băniei, evenimentul festiv a fost precedat de sfinţirea noului Paraclis al Facultăţii ce poartă hramul Sfinţilor Trei Ierarhi, a Sfinţilor Serghie şi Vah şi a Sfântului Nicodim de la Tismana şi de săvârşirea Sfintei Liturghii de către Inaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei şi Decanul Facultăţii de Teologie, împreună cu un sobor format din părinţii profesori. Studenţii prezenţi la slujba religioasă au putut fi martorii bucuriei duhovniceşti si a emotiilor trăite de doi teologi crescuţi şi formaţi de şcoala teologică craioveană: diaconul Ion Iacobescu, hirotonit preot pe seama Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Vârţ, Protoieria Târgu Jiu Sud, judeţul Gorj şi Irinel Eduard Peptuşel, hirotonit diacon pe seama Parohiei Izvoare, Protoieria Băileşti, judeţul Dolj.
În cuvântul rostit la finalul celor două momente liturgice, IPS Irineu a vorbit despre considerentele desfăşurării acestui eveniment în ziua prăznuirii Sfinţilor Mari Mucenici Serghie şi Vah. „Împreună cu părinţii profesori am rânduit încă de anul trecut să-i cinstim pe Sfinţii Serghie şi Vah deodată cu deschiderea festivă a cursurilor facultăţii noastre. Pentru că este foarte important să începem activitatea universitară cu Sfânta Liturghie, cu rugăciunea, cu chemarea şi purtarea de grijă a Sfinţilor Serghie şi Vah, învăţători şi modele în viaţa pământească, iar acum, mijlocitori şi rugători pentru noi înaintea Tronului ceresc. Bucuria duhovnicească a evenimentului este sporită de faptul că ne-a învrednicit Bunul Dumnezeu să sfinţim această biserică, acest paraclis al facultăţii, atât de frumos realizat, atât de frumos împodobit de studenţii noştri de la departamentul Artă sacră. O lucrare sfântă făptuită cu măiestrie şi profesionalism, cu dragoste şi mai ales cu credinţă, pentru care îi felicităm şi apreciem osteneala, atât a studenţilor cât şi a profesorilor care i-au îndrumat. Noi vă dorim un an şcolar binecuvântat, plin de roade şi să nu uitaţi să veniţi cât mai des în acest loc sfânt care vă oferă pace sufletească, vă oferă comuniunea cu Duhul Sfânt, pentru că aici este Casa Tatălui ceresc pe care <<Tatăl a zidit-o, Fiul a întărit-o şi Duhul >>, a încheiat IPS Irineu.”
Momentele de zidire sufletească petrecute în Paraclisul Facultăţii de Teologie au fost urmate de ceremonia de deschidere a noului an universitar, care s-a desfăşurat în sala de festivităţi a Centrului de restaurare, conservare patrimoniu şi vizualizare. După intonarea imnului studenţesc Gaudeamus igitur, părintele lector univ. dr. Adrian Ivan, directorul Departamentului Teologie, a prezentat principalele obiective pentru noul an de învăţământ universitar, la împlinirea a 22 de ani de existenţă a Facultăţii de Teologie din Craiova şi a subliniat necesitatea transferării bagajului de cunoştinţe acumulate in anii de studiu în viaţa şi activitatea cotidiană a fiecărui teolog. „Este necesar ca toate cunoştinţele dobândite în aceşti ani de studiu să fie experimentate în viaţa noastră, în laboratorul inimii noastre. Avem convingerea că cei peste 400 de studenţi, masteranzi şi doctoranzi ai facultăţii noastre înţeleg menirea lor de slujitori ai Bisericii lui Hristos, de trăitori şi mărturisitori ai Adevărului de Credinţă”, a spus părintele prof. Adrian Ivan.
Atmosfera sărbătorească a fost întregită de frumoasele cântări interpretate de Corul Facultăţii de Teologie condus de părintele lector univ. dr. Adrian Maziliţa.
„Ne dorim ca şi anul acesta să avem multe satisfacţii, multe roade bogate şi să realizăm că Duhul Sfânt lucrează în viaţa şi activitatea noastră dacă ne lăsăm pătrunşi de lumina şi căldura lui, ca într-un gând să mărturisim, aşa cum spunem la Sfânta Liturghie, pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh, Treimea cea deofiinţă”, a precizat în cuvântul de final IPS Părinte Mitropolit Irineu.
Diacon Gheorghe Cioiu