MSN

19.05.2014 – Întrunirea anuală a radiourilor creştin ortodoxe din Patriarhia Română

   

 

    Radiourile crestin ortodoxe din întreaga ţară s-au întrunit în zilele de 17 si 18 mai la Băişoara, în judeţul Cluj. Evenimentul, organizată de Radio Trinitas cu binecuvântarea Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel, a reunit studiourile  Radio Trinitas din Bucureşti, Iaşi, Sibiu, Craiova, Timişoara, Radio Renaşterea Cluj Napoca şi Radio Reîntregirea din Alba Iulia. Gazda manifestării a fost Radio Reîntregirea, post de radio patronat de Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care a sărbătorit în această lună împlinirea a 15 ani de la înfiinţare.

       Programul întrunirii a debutat în Biserica Mânăstirii „Sfântul Proroc Ioan Tesviteanul” din lucalitatea Băişoara, cu o slujbă de Te Deum săvârşită de Înaltpreasfinţitul Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului. La final, IPS Andrei i-a felicitat pe participanţi pentru osteneala depusă în spaţiul comunicaţional al radiofoniei ortodoxe, subliniind importanţa lucrării misionare pe care aceştia o împlinesc. Cu prilejul sărbătoririi a 15 ani de activitate,  directorul Radio Trinitas, consilier patriarhal Ciprian Olinici, a oferit din partea Patriarhiei Romane, directorului Radio Renașterea, Paul Siladi , Ordinul patriarhal “Sanctus Stefanus Magnus”. La rândul său, IPS Andrei i-a oferit directorului Radio Trinitas distincția “Crucea Transilvană”.

       Întâlnirea a continuat cu participarea la un colocviu pe tema „Limbajul emisiunilor religioase: terminologie teologică, limbă de lemn, exprimare mediatică.”  Discuţiile purtate pe această temă au reliefat necesitatea unei corelări optime între rigoarea limbajului teologic consacrat şi nevoia ca acesta să fie accesibil, uşor de receptat de către publicul ascultător, evitându-se totodată capcanele utilizării „limbii de lemn”. Invitat special la lucrările colocviului a fost lect. univ. dr.  Cristina Nistor de la Facultatea de Jurnalism a Universității Babeş-Bolyai din Cluj.

       Întrunirea anuală a jurnaliştilor radiourilor creştin ortodoxe ale Patriarhiei Române s-a încheiat duminică, 18 mai, cu participarea la Sfânta Liturghie săvârşită la Catedrala mitropolitană din Cluj Napoca şi vizitarea studiourilor Radio Renaşterea.

                                                          Diacon Gheorghe Cioiu