Sute de credincioşi din judeţul Vâlcea, numeroşi preoţi din Eparhia Râmnicului alături de oficialităţi centrale şi locale vâlcene, au venit, sâmbătă, 17 mai, de la primele ore ale dimineţii la Catedrala Arhiepiscopală spre a stărui în rugăciune pentru cel care i-a păstorit cu dragoste şi grijă părintească vreme de trei decenii, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Gherasim Cristea. În cea de a doua parte a zilei, la Craiova, în Centrul de restaurare şi vizualizare al Facultăţii de Teologie, au fost numiţi noii membrii ai Adunării Eparhiale pentru Arhiepiscopia Râmnicului.
Două evenimente deosebit de importante au marcat viaţa bisericească a Arhiepiscopiei de Râmnic, la finele săptămânii trecute. Primul dintre ele, a fost închinat venerabilului arhipăstor, plecat de curând la ceruri, Gherasim Cristea. Astfel, la sorocul celor 40 de zile de la naşterea sa în veşnicie, credincioşi, preoţi, monahi, diaconi, monahi şi monahii din toate colţurile eparhiei s-au adunat în Catedrala arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” pentru a aduce prinos de rugăciune părintelui lor duhovnicesc. În fruntea lor s-a afalat Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei, Mitropolitul Olteniei şi Arhiepiscop locţiitor de Râmnic, alături de Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicat al Arhiepiscopiei Râmnicului.
Slujbe de pomenire pentru IPS Gherasim
Slujbele dedicate pomenirii vrednicului ierarh la 40 de zile de la plecarea la Domnul au început cu Sfânta Liturghie oficiată de PS Părinte Emilian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul slujbei euharistice a fost pomenit şi ips părinte Gherasim, spre iertarea de păcate şi veşnice pomenire.
După Sfânta Liturghie, de la orele 11, 00, IPS Părinte Mitropolit Irineu, împreună cu PD Părinte Emilian Lovişteanul şi cu întreg soborul de slujitori au săvârşit slujba parastasului în biserică şi apoi la mormântul Arhiepiscopului Gherasim. În cuvântul de învăţătură rostit în Catedrala Arhiepiscopală, IPD Părinte Irineu a evocat personalitatea arhiepiscopului Gherasim, arătând că de la naştere şi până la trecerea la cele veşnice, viaţa sa a fost o liturghie în sensul sacru de slujbă adusă lui Dumnezeu la Sfântul Altar. Arhiereul râmnicean a fost un model de lucrare responsabilă şi roditoare, manifestându-şi iubirea faţă de preoţi, credincioşi, monahi şi monahii, dar şi hărnicia faţă de toate unităţile de cult, atât monahale cât şi parohiale de pe întreg teritoriul arhiepiscopal. La final, cei doi ierarhi, alături de părinţii slujitori şi de obştaea credincioşilor, au mers la mormântul arhiepiscopului Gherasim, aflat pe platoul din incinta Centrului Eparhial, unde au săvârşit o slujbă de pomenire şi au sfinţit crucea de marmură de la mormânt.
Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim a trecut la Domnul în dimineaţa zilei de 9 aprilie 2014, fiind înmormântat în incinta Centrului Eparhial din Râmnicu Vâlcea. De la moartea fostului arhipăstor, 9 aprilie, în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea au fost oficiate slujbe de pomenire pentru sufletul acestuia în fiecare zi după Sfânta Liturghie.
Lucrările Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Râmnicului
În după amiaza aceleiaşi zile, la Craiova au avut loc lucrările Sinodului Mitropolitan şi ale Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Râmnicului. Cele două evenimente au fost găzduite de Centrul de restaurare şi vizualizare al Facultăţii de Teologie din Craiova. Evenimentul a fost deschis printr-o slujbă de Te Deum, oficiată de trei preoţi, membrii ai Adunării Eparhiale de Râmnic. Au urmat dezbaterile în plen, prezidate de IPS Părinte Mitropolit Irineu. La final, oaspeţii vâlceni au vizitat Centrul de restaurare al Facultăţii de Teologie.
Alături de IPS Părinte Irineu, la eveniment au participat PS Părinte Emilian Lovişteanu, PS Părinte Nicodim şi PS Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor.
Arhid. Ioan Liviu Găman
Diac. Ioniţă Apostolache