În Duminica a XXXIV-a după Rusalii, a „Fiului Risipitor”, Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei a săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din oraşul Filiaşi, judeţul Dolj.
Sute de credincioşi au venit la rugăciune în Biserica „Sfântul Dimitrie” din oraşul doljean Filiaşi, cu ocazia Duminicii „Fiului Risipitor”. Sânta Liturghie a fost oficiată de IPS Irineu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
„Scara spre Înviere”
La finalul slujbei, Mitropolitul Olteniei a detaliat principalele învăţături desprinse din pericopa duminicală, cu referire la pilda „Fiului Risipitor”. „Sfânta Evanghelie de astăzi ne aminteşte de darurile cele bogate pe care Dumnezeu le-a rânduit pentru fiecare dintre noi spre mântuire. Cu toate acestea, datorită grijilor lumeşti, de multe ori ne abatem de la dreapta credinţă, încălcăm sfintele porunci şi trăim asemenea fiului risipitor în indiferenţă şi înstrăinare faţă de Părintele Ceresc. De fiecare dată însă, El ne cheamă înapoi şi ne pune în suflet pocăinţa şi nevoia de mărturisire a păcatelor, îmbrăţişându-ne cu bunătatea şi iubire cea necuprinsă”. În continuare, IPS Părinte Irineu i-a îndemnat pe credincioşii prezenţi să se pregătească duhovniceşte pentru Postul Sfintelor Paşti, urmând întru totul învăţătura Sfintei Biserici: „Apropiindu-ne cu fiecare duminică de Sfântul şi Marele Post, trebuie să fim permanent pregătiţi pentru a parcurge neîntinaţi această scară care urcă spre Înviere. De aceea trebuie să lepădăm mândria, slava deşartă, plăcerile şi patimile trupeşti. Trebuie să ne înfrânăm de la tot ceea ce este rău şi dăunător sufletelor şi trupurilor noastre. Numai în felul acesta vom primi de la Dumnezeu putere şi curaj ca să putem răbda toate ispitele care vin de la vrăjmaşul diavol, ţinându-l departe cu semnul Sfintei Cruci, cu Rugăciunea, cu Postul şi cu citirea din Sfintele Scripturi”, a conchis Înalt Preasfinţia Sa.
Biserica „Sfântul Dimitrie Izvoratorul de Mir” din Filiaşi este una din principalele embleme ale oraşului. Piatra de temelie a fost pusă încă din anul 1924, dar vitregiile vremurilor au împiedicat ridicarea ei, biserica fiind terminată abia în anul 1965, atunci când, la 24 noiembrie, a fost sfinţită de vrednicul de pomenire, mitropolitul Firmilian Marin al Olteniei.
GheorgheCioiu